dilluns, 18 de febrer del 2008

Castell de Can Feu (Sabadell)

Ahir vaig tenir el gran plaer de veure en directe aquest castell: el Castell de Can Feu, a la ciutat de Sabadell.


El Castell de Can Feu és un dels edificis emblemàtics de Sabadell, aixecat aprofitant les restes d'una antiga masia. Sembla ser que part de les restes corresponen a la Masia Sobarber, de la qual se'n tenen dades des del 1055. La masia també es coneix amb el nom de Casa Cremada, arran d'un incendi.

Aquesta hisenda que s'estenia pels termes de Jonqueres i Sant Julià d'Altura fou adquirida i rehabilitada pels Feu durant el segle XV. Més endavant, la masia canvià de propietaris, passant a mans de la família Olzina, la qual havia obtingut el privilegi de noblesa l'1 de febrer de 1513 de mans del rei Ferran II. El primer document conegut que relaciona aquesta família amb la finca data de finals del s. XVIII.





El conjunt arquitectònic, tal com ha arribat fins a nosaltres, segons A. Castells, fou iniciat l'any 1816 i no fou enllestit fins a començaments dels segle XX. Aquest castell deu la seva construcció a una juguesca entre tres cosins, Josep Nicolau d'Olzina, Ignasi de Puig i el marquès de Montsolís.



L'any 1937 el Castell de Can Feu s'utilitzà com a residència d'estudiants de l'Institut Obrer d'Ensenyament, creat a Sabadell el 10 de març de 1937.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Ben fet! Dedicant posts al parimoni arquitectónic i històric!
Aixó es el que se suposa que jo hauria de fer i no faig...!